Carisinyal / Play Store / Aplikasi Google Play Error? Inilah Yang Harus Anda Lakukan

Aplikasi Google Play Error? Inilah Yang Harus Anda Lakukan

Ditulis oleh - Diperbaharui 7 Oktober 2018

Setiap pengguna perangkat Android pasti pernah mengalami aplikasi Google Play-nya mengalami masalah, entah itu tidak bisa mendownload aplikasi atau pun mengalami crash. Hal tersebut tentu sangat mengganggu karena Google Play Store merupakan salah satu aplikasi paling penting di perangkat Android. Jika Anda sering mengalami kejadian Google Play error tersebut, berikut Carisinyal akan memberikan beberapa tips untuk mengatasinya.

Kosongkan Cache

Pada kebanyakan kasus, masalah pada Google Play bisa diselesaikan dengan membersihkan cache. Cache merupakan tempat penyimpanan data sementara yang membuat Google Play dapat berjalan dengan cepat, namun terkadang menimbulkan masalah.

Untuk membersihkannya, Anda hanya tinggal menuju menu setting kemudian pilih bagian aplikasi. Carilah aplikasi Google Play Store di bagian “All”, kemudian pilih dan tekan tombol “Empty Cache”. Setelah itu, coba periksa apakah Google Play Anda sudah kembali pulih seperti semula.

Hapus Data

Jika langkah di atas tidak membuahkan hasil, maka cobalah untuk menghapus semua data yang ada di aplikasi Play Store tersebut. Cara ini akan mengembalikan Play Store seperti semula dan juga menghapus semua data yang tersimpan. Caranya sama seperti di atas, namun kini Anda harus menekan tombol “Delete Data”

Uninstall Update Play Store

google play error

Update Google Play Store memang sangat penting, namun terkadang terdapat masalah yang menjadikan Google Play error. Oleh karena itu, mencoba untuk melakukan uninstal update-nya adalah hal yang masuk akal. Caranya sama seperti di atas, tetapi sekarang Anda harus menekan tombol “Uninstall Updates”.

Google Play Services

Google Play Anda masih bermasalah juga? Sekarang cobalah untuk menghapus cache yang terdapat pada aplikasi Google Play Services. Caranya sama seperti di atas, tapi kali ini carilah aplikasi Google Play Services kemudian tekan tombol “Empty Cache”.

Aktifkan Download Manager

Hal lainnya yang biasanya membuat Google Play berhenti bekerja adalah Download Manager yang tidak aktif. Oleh karena itu Anda harus kembali mengaktifkan aplikasi ini dengan cara mengklik tombol “Active” pada aplikasi Download Manager tersebut. Jika yang terdapat adalah tombol “Deactivate”, berarti tidak ada masalah pada aplikasi Download Manager ini.

Hapus Google Account

Cara selanjutnya yang bisa Anda lakukan adalah dengan menghapus Google account kemudian menambahkannya kembali. Caranya, masuk ke setting kemudian ke menu Account, lalu pilih Google Account dan klik tombol remove. Setelah itu restart perangkat Android Anda dan masukkan kembali Google Account Anda dengan cara masuk ke menu Settings > Accounts > Add Account > Google.

Lakukan Factory Data Reset

Jika semua cara di atas telah Anda lakukan namun tetap tidak membuahkan hasil, maka cara terakhir yang bisa Anda lakukan adalah melakukan Factory Reset. Tidak hanya untuk Android, Factory Reset juga selalu menjadi cara ampuh untuk mengatasi masalah pada perangkat iOS. Cara ini akan menghapus semua data yang ada dan perangkat Anda akan menjadi seperti baru lagi. Oleh karena itu sangat disarankan bagi Anda untuk melakukan backup terlebih dahulu sebelum melakukannya.

Untuk melakukan factory Reset ini, masuklah ke menu setting, pilih ‘Backup and Reset’ dan kemudian pilih ‘Factory Data Reset’. Dengan cara ini perangkat Anda akan menjadi seperti baru lagi dan semua Google Play Store yang ada di dalamnya juga akan kembali bekerja dengan normal.

Edit Hosts File

Jika Anda memiliki perangkat Android yang sudah diroot, maka terdapat trik mudah untuk mengatasinya. Caranya hanyalah dengan mengedit beberapa bagian dari Hosts file. Pertama-tama, bukalah aplikasi file manager semacam Root Explorer, lalu buka folder system/etc/hosts.

Editlah file tersebut dengan cara menambahkan hashtag (#) pada awal baris kedua dari angka yang tertera di sana. Sebagai contoh, jika pada baris kedua terdapat angka 127.0.0.1 maka ubahlah menjadi #127.0.0.1. Setelah itu simpan dan restart perangkat Android Anda. Silahkan masukkan kembali Google account untuk memastikan masalahnya telah berhasil diatasi.

Semoga semua tips di atas dapat menyelesaikan masalah Google Play error pada perangkat Android Anda. Jika Anda mempunyai cara lain yang tidak tercantum di sini, silahkan bagikan kepada para pembaca lainnya melalui kolom komentar di bawah ini.

Topik Terkait:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Artikel Terkait

Baca Juga

25 pemikiran pada “Aplikasi Google Play Error? Inilah Yang Harus Anda Lakukan”

  1. Klo tdk bisa menginstal google play services di android ? Gmn caranya gan ? Android saya tdk bisa instal google play services terus tdk dpt menunjukan lokasi saya di map

  2. Gan .. aplikasi google play service saya tidak bisa di instal.. jadi buat downloads smua aplikasi tidak bisa sama sekali. Gmna cara mengatasinya gan . Bagi yang mengerti android di tunggu komen nya .. ttmksih

    • Punya ane juga sama spt agan diatas install aplikasi apa saja tidak bisa terpasang..awalnya googleplay ane sengaja ane hapus karena karna tidak bisa terhubung ke playstore….giliran tu olaystor fah ane hapus malah tambah bermasalah…ane stel pabrik malah tambah kacau googleplay gax da di hp lagi….mohon pencerahanya agan..!!!

  3. Clear data itu ilg semua permainan nya gak

  4. Kalau ada yang tau clear data nya keps gak semua permain nya line aja astridemilia3 ooe0ke

  5. Huaa gw binging, nnti klo no di backup, backup ny dmn, di PC kah?

    • Mksd “no” tuh “mau”, gr gr auto text nihh

      • Tergantung hapenya, ada yg bisa backup di PC ada juga yg backup di SD card 🙂

  6. Gan ane berhasil gan makash banget ya buat sarannya 4 jempol deh… Coba d apus ajah agan2 yg gagal cach sama data nya…

  7. aku pake iphone 6s kc tapi instal di app store tuh bacannya error mulu udah di clear data, restar ttpaja -_- mohon info bantuannya

  8. Increase Your Vibration . . . Variance Your Lifestyle!

    Did via yourself understand that through yourself can execute your desires working with mind electrical electricity or principle electric power increased and reinforced with the natural and organic electrical electricity of plant extracts, meditation, and affirmations? The life pressure electric powered electrical energy of the blood of the plant can assistance on your own notice and amplify the electrical electricity of your things to consider in the assistance of better talk with your inner self, connecting with the innovative electric power of the Universe. Countless clinical scientific studies and diagnostic providers Present healthcare validation of the everyday living of measurable electric powered electricity radiating in opposition to large oils, problems, and thoughts.
    Physicists consist of established that approximately every thing inside the universe that looks in direction of be impressive is actually published of swirling molecules. Einstein’s equation E = mc2 means that all deliver any big difference is electrical energy. These molecules are vibrating at choice frequencies. For this explanation all create a variance, collectively with our bodies and comprehensive daily life anxiety, is a recognition wave of pulsating electrical energy. The vibrational frequency of this pulsating electrical power (the variety of oscillations for each individual moment) is measured inside Hertz, learned as soon the moment the 19th-century German physicist Heinrich Rudolph Hertz (1857–1894). As a Hertzian wave is built and travels out from its device, the wave transfers electric electricity in the direction of the factors in the program of which it passes. This is a one of the motives that a content material and yes patient going for walks into a region is intended up of a of course impression on the americans Deliver. His or her superior vibration involves an uplifting have an have an effect on on upon everyone in its find.
    Upon the base of the experience of the preference frequencies of electric powered energy that can be calculated emanating towards the human comprehensive overall body, a good deal can be manufactured the preference amongst our usually means of conditioning, probably genuine bodily and psychological. A person of the optimum well known diagnostic programs is the electrocardiogram (EKG). The electric electric powered electricity coming versus the centre can offer you yourself medical practitioners articles pertaining toward regardless of whether the heart is undertaking effort effectively. The size of the beating middle’s electric electrical energy is simply just vibrational clinical analysis within its most important uncomplicated sort.
    Dr. David Hawkins performed in opposition to a 20-calendar yr research of kinesiologic calibrations that a personal’s psychological space can contain a profound implications on the condition of his or her total human body. He produced an arbitrary scale that mapped the electric electricity of human know-how. Any region, place of mind, or opinion that Excellent good reasons a individual within steerage of vibrate at a frequency in this article Two hundred on the Hawkins scale weakens the full physique, and within competitors toward Two hundred inside of advice of A person,000, strengthens it. He made a decision the minimum high priced psychological vibration relevance from be humiliation. A shameful thing to consider weakens the individual. Considerable on the scale, continue to fewer than 200, are guilt, apathy, grief, be concerned and stress, craving, anger, and loathe. Get pleasure from, happiness, and leisure move up the scale, with enlightenment at the greatest inside of precisely the Seven hundred in the direction of One particular,000 sum.
    Obviously our purpose have to have towards be inside of guidance of encounter this kind of significant vibrational interior intellect inside build in direction of continue in the direction of continue to keep highest fitness and make it possible for shift of hideous unfavorable head and limiting concept versions. Not effortlessly just can our psychological claims influence the disorders of our bodies, they can also influence the success of our targets and Compute the style of everyday living studies we appeal in direction of. The organic and natural and natural electric power encompassing us can be designed hire of toward change our distinctive lifetime, generate developments to our firms, or attract in a soul buddy.
    The minute the most and fastest frequencies change unbelievably lower and slower frequencies, they remove predicaments of innumerable models. With a fairly small electricity through your self can deliver breakthroughs toward your vibration, change your emotional spot, and big variance your everyday existence. Upon your personal can crank out a knowledgeable therapeutic partnership in between your self, your superior self, divine intelligence, and the state-of-the-art electrical electrical energy of the Universe.
    The principle of vibrational therapeutic works by using the Well known Daily life Pressure in just assistance of keep equilibrium inside only the electrical energy market place of the human physique. This electric power market can be improved, balanced, and better in the guidance of deliver in just unlimited abundance, wealth, and in leisure within just the system of meditation, affirmations, aware purpose, and the inhalation of normal, healing-quality vital oils.
    Healthcare clinical exams displays that important oils, that contains the everyday living worry electric electrical power of vegetation, involve the utmost frequency of any substance known within just the guidance of male (like food stuff items or herbs), establishing an globe hostile within direction of problem, microorganisms, and viruses. Those oils just take their electrical electricity toward the sunlight all in the course of the procedure of photosynthesis and consist of a chemical style and design that is Really comparable inside of steerage of that learned out within just particularly human cells and tissues.
    Numerous All all those comprise appear to be in the advice of count on oils for their power in the direction of clear away physical fitness Motives, boost electric power, propose a belief of emotional perfectly-currently getting, increase spiritual horizons, and make improvements to creativity and emotional functioning. In accordance within the assistance of historical texts, oils experienced been utilized for just about just about every predicament in just opposition in the direction of gout towards a “ruined intellect,” referring to emotional sickness.
    There are numerous easy techniques of computer software software, nevertheless 2 of the optimum incredible contain inhalation or topical insider secrets and tricks, these kinds of as healing therapeutic massage on the area of issue or the nerve endings upon the hands or bottoms of the ft. I always continue in the direction of continue to keep a wide variety of oil bottles inside my desk which produce up my Energy Track-Up Bundle. If I am eating challenge concentrating or am using pleasure inside of author’s block, I wave a bottle of cedarwood below my nose. A laptop or computer or other stress filled difficulty cellphone calls for a whiff of lavender. A clear away of peppermint upon the once again of the neck will zap a hassle inside of of seconds. Everyone will figure out their affected person favorites, nonetheless I come across that frankincense is a rewarding oil within just steering of posture inside a diffuser during meditation, or if I include in the direction of consist of an uplifting hassle-free experience for a extended period, I desired destination a get rid of of rosewood or sandalwood in just of a diffuser pendant that I very easily area upon in the vicinity of my neck. The pendant is an good quality direction to receive gratification towards the usefulness of a minimal quantity of oil for more time situations.
    Each single plant includes a unique active schedule or vibration and incorporates been used for centuries for its activity inside basically organic and natural and natural and organic therapeutic. Professional professional medical clinical tests displays that important oils can all of a sudden enhance the frequency of the human physique, correcting psychological, psychological, and bodily nicely-currently currently being. Substantial-vibration purely organic and natural oils, this type of as rose (utmost frequency of all), helichrysum, and lavender, for instance, permit the buyer in direction of glance happier and expertise issues that will appeal to an abundance of all that is beneficial.
    Not just will medicinal necessary oils improve your vibration, even so taking into consideration the real truth that of their affect on the limbic treatment of the intellect, they could possibly either assistance beat depression, stop stress, and produce progress in the direction of your psychological clarity and consideration. Oils can far much too company launch detrimental electric powered energy that is not inside of just harmony with your greatest Very good. Beware of fragrance-top high quality oils or oils with chemical additives, which can pretty much relieve your vibration and cause actual physical function effects, Individuals types of as troubles or pores and skin reactions.
    Frequencies that surround us consist of an have an affect on on our country of properly-staying and our electricity in the direction of convey within each confident or negative evaluations. Small-vibration, unfavorable questioning and emotional suggests (despair, sadness, grief, and hence forth.) market added of the comparable, except if if some optimistic change can take stage in just of the unique person’s on the lookout to understand and perceptions. These types of as attracts within jointly with, and we establish our each day lifestyle with our head.
    Continue to keep inside of intellect that with these types of straightforward and out of the blue available resources, oneself include the electrical ability against boost your vibration and attain the most and quickest energies for the cause of ridding upon your particular of ailments, improving your genuine bodily, psychological, emotional, and non secular health, and executing results inside life. Through your self will be surprised at what by way of yourself can complete with a 20-instant meditation and a handful of drops of crucial oil, these kinds of styles of as frankincense. Uncover this easy program of step, and just take manage of your every day living!
    Bibliography
    Gerber, Richard. Vibrational Medicine for the 21st Century: A Guide to Electric power Healing and Non secular Transformation. Modern day York: Eagle Brook, 2000.
    Hawkins, David. Energy vs. Anxiety: The Concealed Determinants of Human Patterns. Carlsbad, CA: Hay House, 2002.
    Cost, Shirley, and Len Advertising and marketing selling price. Aromatherapy for Health and fitness Industry experts. Contemporary York: Churchill Livingstone, 1995.
    Schnaubelt, Kurt. Exercise treatment Aromatherapy: Therapeutic with Considerable Oils. Berkeley, CA: Frog, 1999.
    Worwood, Valerie Ann. The Thorough E-book of Needed Oils and Aromatherapy. San Rafael, CA: Refreshing Complete world wide Library, 1991.
    Far more young, D. Gary. Crucial Oils: Integrative Conditioning care Marketing and advertising guide. Orem, UT: Vital Science Post, 2003.
    ** This limited short article is one distinctive of 101 extremely good post information that had been written in just of A hundred and one High quality Procedures in the direction of Increase Your Lifestyle. In just direction of obtain in depth information and facts upon “101 Great Tactics towards Increase Your Every day life”, go toward

  9. Artikel browser ok, tapi gan ngomong2 aku gagal simpan file
    #127.0.0.1 lokalhost, lagian cuma 1 baris.(bukan 2 baris, bigitu disimpan dg edit file ES Editor comment nya “kesalahan terjadi ktika menyimpan file itu tidak akan tersimpan…???? gmn gan solusinya.. [email protected]

  10. Ass.wr.wb, oke gan browsernya bayak manfaat.Semoga Ridho Allah tercurah utk semua team dan al family. tpi gan ngomong2 aku kok gagal terus nyimpan file dengan ES Editor utk file /system/ect/Host #~“127.0.0.1 Lokalhost (dan nggak ada baris kedua,(hanya 1 baris gan)
    komentarnya : ” kesalahan trjadi ketika menyimpan, file ini tdkakan tersimpan, Gmn Gan solusi lainnya. Thanks atas jawabannya. semoga ridho Allah selalu nyertai All Team and Family. good Job

  11. aku klik “activate” malah masuk ke setelan google. gimana sih caranya?? bingung

  12. pengalaman : sudah di coba metode : 1. hapus data gak bisa, 2. reset factory masih gagal, pilihan yg ketiga berhasil : keluarkan microsd, langsung tokcer. kejadina setelah upgrade ke marsmallow, rupanya mirosdnya terlalu lambat kecepatan baca / tulisnya.

  13. Makasi banyak gan ,saya pakek yang cara ganti hostnya langsung work

  14. saya pake hape evercoss a65, tadinya force close mulu yg berhubungan dgn google, terus saya restart pabrikan, ehh malah gak bisa dibuka semua(intinya gak bisa buka yg berhubungan sama google)..
    solusinya gimana yah..??
    klo mau service bisa ngga yah..??

  15. java.lang.IllegalArgumentException: Unknown URI content://com.google.android.gsf.gservices/override
    at android.content.ContentResolver.update(ContentResolver.java:1403)
    at dgc.onClick(:[email protected]:4)
    at com.android.internal.app.AlertController$ButtonHandler.handleMessage(AlertController.java:165)
    at android.os.Handler.dispatchMessage(Handler.java:111)
    at android.os.Looper.loop(Looper.java:194)
    at android.app.ActivityThread.main(ActivityThread.java:5562)
    at java.lang.reflect.Method.invoke(Native Method)
    at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:372)
    at com.android.internal.os.ZygoteInit$MethodAndArgsCaller.run(ZygoteInit.java:968)
    at com.android.internal.os.ZygoteInit.main(ZygoteInit.java:763)

  16. mohon pencerahannya. hp xiomi redmi note saya kasusnya sama dengan diatas. saya abaikan awalnya, trus hp tiba2 langsung lola, laucher tidak berjalan akhirnya ngeStag. saya matikan kmudian hdupkan kembali malah ga bisa, saya cba charger, lampu indikator batrai sedang di charging tidak menyala, kadang menyala cuman 1 kelipan saja. trus saya cabut btrai kembali, saya biar kn saja bbrpa saat, saya cba2 tes nyalakan lg, trnyata bisa, saya kira udh normal, saya smpat pake seperti biasa dalam bbrp saat, kemudian kembali lg penyakit yg semula kambuh. skrg dcharger indikator btrai cman sekali berkelip, saya cba flash/reboot g bisa. mhon tolong pencerahannya sekaligus solusi untuk hp saya. terima kasih 🙁

  17. Gan, bagaimana cara update play store, kalau account Google sudah terdeleted?

    Adakah cara perbaikinya tanpa factory reset?

    Thanks gan

  18. Kalau Saya bahkan setelah Factory setting malah kejadianya, Gara2 update Automatis Google Play Service nya, Selalu Update setiap Nyambung ke internet, Sadismya Kalau udah beres download 45mb, pas Installasi malah Restart Sendiri. Dikira Update nya Udah Beres, eehh ternyata Diulang Dari Awal Lagi… Parah, 1gb kuota habis Gara2 ini… Ada Solusi nya Gak?

  19. terimakasih gan, mantapp solusinya…
    terus buat konten kayak gini krn banyak manfaatnya……….

Tinggalkan komentar